Blog

Welkom op mijn blog, de plek om mijn kennis en events over vegetarisch eten en pure losse thee met jullie te delen, met recepten en heerlijke tea & food combinaties.

Ik hoop jullie te kunnen inspireren!

Volg me ook op Facebook of Instagram.


Iced Tea – IJsthee

Er zijn 3 technieken om je eigen Iced tea te maken, de Hot brew, de Cold brew en de Shock brew

Thee & chocolade plank

Een thee & chocolade pairing met een 100% chocolade Original Beans uit Cusco, Peru

Kaas etagere

Een tea & foodpairing met kaas, kersenchutney, een pittig kaaskoekje en groente zoetzuur

Lapsang Souchong & Borekas

Een tea & food pairing met een Lapsang Souchong, een Chinese zwarte thee met een uitgesproken rokerig aroma, dat is best een uitdaging

Eetbare bloemenkrans

Een finishing touch met eetbare bloemen en kruiden in bloei zorgt voor een kleurrijk gerecht bij deze bloemenkrans

Asperges wit, groen en paars

Aan tafel met witte, groene en paarse asperges, een impressie van het asperge seizoen in mijn keuken

Categorieën: Asperge, Groente

Zevenblad soep

In de maanden april en mei woekert het onkruid zevenblad er weer op los, ik laat het ‘tot op zekere hoogte’ gewoon z’n gang gaan want het is heel gezond en culinair inzetbaar

groene thee

Bij groene thee wordt in het theeproces bij de jonge theeblaadjes door het stomen of bakken het enzym polyfenoloxidase ( bruinkleuring ) uitgeschakeld en wordt de oxidatie van de bladeren abrupt gestopt

Categorieën: Groene thee, Theesoorten

ROOIBOS

ROOIBOS een gezonde ‘thee’. Geen echte thee van de theestruik camellia sinensis maar een kruiden infusie. De smaak is lichtzoet en hij is cafeïnevrij en bevat veel antioxidanten

Rooibos Latte

Probeer ook eens een latte met rooibos, eentje zonder cafeïne die je ook in de avond kunt drinken

Rijstepap van mijn moeder

Sommige recepten zijn meer dan zomaar een recept zoals de rijstepap van mijn moeder, voor mij nog steeds de allerlekkerste…..

zoete aardappel toast ~ oolong

De zoete aardappel brengt me weer even terug in de Aljezur in Portugal, er wordt gezegd dat deze regio de lekkerste zoete aardappelen heeft, dit vanwege de ultieme combinatie van zon, vruchtbare grond en schone zeelucht, er wordt zelfs in november een heus zoete aardappel feest georganiseerd

Schorseneren & Houjicha Japan

Deze Houjicha is een thee afkomstig uit Uji, Japan, op natuurlijke wijze geteeld zonder het gebruik van pesticiden en met behulp van natuurlijke biologische kunstmest. Houjicha wordt gemaakt van de groene thee Sencha of Bancha, die op hoge temperatuur wordt geroosterd, hierdoor krijgt de thee een toegankelijke milde smaak en tevens verdwijnt de meeste cafeïne, hierdoor is deze thee ook prima te drinken voor kinderen en ook geschikt voor ’s avonds.

Wat is matcha ?

Matcha is groene thee waarvan de blaadjes tot poeder zijn fijngemalen. Matcha heeft een unieke en moeilijk te beschrijven smaak, het is zowel mild als een beetje bitter en heeft een licht zilte geur. Het kan goed gedronken worden bij een zoet hapje, een mooie tegenhanger voor de lichte bitterheid in de Matcha

Categorieën: Matcha, Theesoorten

De vijf smaken UMAMI

In het Japans betekent het woord ‘heerlijk”. Hij heeft geen bepaalde smaak en is minder gemakkelijk waar te nemen dan de andere smaken. Hij geeft een vol en rond mondgevoel, wordt omschreven als iets dat evenwicht schept, samenbindt en continuïteit, dikte en algemeen gevoel van welbehagen schept.

Teapet monk

Bij de oosterse zetwijze gongfu cha is een teapet een begeleider van je theesessie, ze zijn er in allerlei vormen en maten, naast dieren en mythische beesten ook boeddha’s. Voornamelijk worden ze gebruikt om de theetafel te versieren en te verfraaien maar er wordt ook thee overheen geschonken.

Hibiscus ‘thee’

Ayurveda gelooft sterk in de helende werking van voeding. Voeding als medicijn en brandstof voor het lichaam. Zo ook deze hibiscus-gemberthee vol antioxidanten en verhittende specerijen zoals kaneel en kruidnagel.

Pavlova biet meringue & Oolong thee China

Tea & foodpairing de thee, Supreme Oolong thee uit Zhong Xin Nin, Wudong, provincie Guangdong, China ook wel Phoenix Honey Orchid genoemd, heeft een neus van bosvruchten, lychee en tarwe en een smaak die doet denken aan exotische bloemen, tropisch fruit en honing en onderstreept nog eens alle zoete smaken van de pavlova.

Eerst je tong schrapen….

In de vegetarische opleiding hebben we naast het koken ook veel andere dingen geleerd om je lichaam gezond te houden zoals in de ochtend eerst je tong schrapen.
Een belangrijk onderdeel in de ayurvedische voedingsleer. Na het slapen zit er een wit laagje onverteerbare resten op je tong.

Ayurvedisch koken

Ayurveda staat voor een eeuwenoude Indiase holistische leefwijze en betekent ‘leer van het leven’ Het is ‘soul food’, eten dat op meerdere fronten voedt. Voeding bij wijze van brandstof, maar ook om je geestelijk en lichamelijk in balans te houden. De basisregels zijn gevarieerd eten, veel groenten, weinig vlees, kleinere hoeveelheden en weinig alcohol. De keuken is een erepodium voor kruiden en specerijen.

Matcha Smoothie bowl

Doe in de blender 1 in stukjes gesneden stengel bleekselderij, blad van 8 takjes basilicum, royale hand babyspinazie, het vruchtvlees van 1 avocado, rasp en sap van 2 limoenen, ca. 1 eetlepel ( naar smaak) Matcha poeder, 1,5 deciliter amandelmelk. Draai dit tot een zachte massa. Voor een verkoelende smoothie kun je nog een handje ijsblokjes in de blender mee draaien.

Categorieën: Matcha, Theesoorten

De vijf smaken ZOET

Wat kun je doen als je iets zoeter wilt laten smaken zonder suiker toe te voegen?
Hier vindt je tips en alternatieven voor suiker in je drankje of gerecht

Cafeïne of theïne in thee?

In principe zijn cafeïne en theïne hetzelfde maar in thee heeft cafeïne oftewel theïne een ander werking op het lichaam dan in koffie. In koffie wordt het veel sneller opgenomen, te vergelijken met langzame en snelle suikers. Cafeïne in koffie werkt als de snelle suikers, die de bloedsuikerspiegel onmiddellijk doen stijgen door een snelle opname door het bloed. Langzame suikers worden minder snel opgenomen, waardoor bloedsuikerpieken uitblijven. Theïne werkt ongeveer als de langzame suikers: je wordt er niet onrustig of trillerig van zoals bij koffie kan gebeuren, maar je kunt je wel beter en langer concentreren.

Categorieën: De wereld van thee