Blog

Welkom op mijn blog, de plek om mijn kennis en events over vegetarisch eten en pure losse thee met jullie te delen, met recepten en heerlijke tea & food combinaties.

Ik hoop jullie te kunnen inspireren!

Volg me ook op Facebook of Instagram.


thee voor het bruidspaar

de groene thee is handgeplukt en handgerold, de teacup en de gaiwan zijn handbeschilderd

Categorieën: Gong Fu Cha, Groene thee

asperges, behalve zacht en delicaat ook gezond en veelzijdig

De asperge, een zachte, delicate maar ook veelzijdig inzetbare groente zoals met deze verrassende combinaties van smaken

Smaakexplosie van citrus

Earl grey is een zwarte thee die is gearomatiseerd met bergamotolie, de koek die ik erbij serveer heeft een bergamot curd

ambient brew

bij het warm serveren van thee zijn er bij een diner nogal wat uitdagingen; elke thee verlangt zijn eigen zettemperatuur, maar thee kun je ook op kamertemperatuur serveren, we noemen dat een ambient brew

spirulina bowl

Spirulina is een blauwgroen algje dat meer dan 65% aan complete eiwitten bevat, 300% meer dan vis, vlees of gevogelte

Vijgencarpaccio met een tisane van dragon en kaasjeskruid

deze zomer en herfst hebben de vijgenstruiken in onze tuin een record gebroken; nog nooit was de oogst zo groot, hier zorgen ze samen met dragon en kaasjeskruid voor een heerlijke carpaccio

gevuld vijgenblad & witte thee darjeeling

een borrelgerecht met onrijpe vijgen en feta pairing met een prachtige thee uit India

feestelijke thee-mocktail

een thee-mocktail met kombucha, fruit, groente en eetbare bloemen

thee beleven met long jing

een prachtige groene thee geserveerd in mijn meest elegante glazen theepot

aan tafel met thee in Parijs

Parijs, je raakt er nooit op uitgekeken, wat een prachtige sfeervolle stad, deze keer op zoek naar de mooiste theebeleving

Categorieën: Geen categorie

kombucha

kombucha is een levende drank dat ontstaat uit de fermentatie van gezoete thee en een scoby

Categorieën: Kombucha

An Ji Bai cha uit de gaiwan

Gong fu Cha , met aandacht theezetten, de traditionele Gaiwan

Categorieën: Gaiwan, Gong Fu Cha

Long Jing China & bietkaviaar op een blini

long jing is een top thee uit China, hier geserveerd bij een vegertarische kaviaar van biet

aardbeientaart & thee

aardbeientaart, een favoriet dessert in de zomer, deze keer met een verrukkelijke karamelcrème en twee mooie theeën

Hibiscus & Honeybush

kruiden- en bloemen infusies zijn heerlijke en gezonde drankjes, hier maken ze onderdeel uit van een frisse zomerse frambozen granita

kersenseizoen

ik ben dol op kersen, vers van de boom het lekkerst maar ook in de keuken zijn de bereidingen met kersen legio

zomertaart met bloemen, kruiden en groente

een Aan Tafel met Thee proeverij in de zomer betekend in gezelschap van veel eetbare bloemen, in de thee maar ook op je bord zoals hier als decoratie op de frisse zomertaart

de smaak van het theekopje

bij het drinken uit kopjes van verschillende vormen en kleuren kun je de nadruk leggen op jouw persoonlijke voorkeuren

gele thee

Gele thee is vrij zeldzaam en komt uit China, het productieproces is hetzelfde als bij groene thee maar dan met een extra stap genaamd ‘Most Heating’

silver needle

witte thee heeft vaak een subtiele en zijdeachtige smaak en is goed te combineren met lichte groentegerechten zoals dit vegetarisch brood met groenten, kruiden, ei en kaas

witte thee

witte thee is iets bijzonders…
de oorspronkelijke klassieke witte thee komt uit de provincie Fujian, China

wortel caroussel

de wortel steelt de show….

Categorieën: Groente, Vegetarisch, Wortel

wilde paddenstoelen tartaar

Wilde paddenstoelen tartaar * edelgist soubise * rode quinoa
een gerecht uit de plantaardige keuken van Yerba

boerenkool salade & long jing

Long Jing, een van de 10 bekendste theesoorten uit China, een vriendelijke, toegankelijke, verfrissende en veelzijdige thee en geeft hier een mooie tea & food pairing met de salade van boerenkool

bitter, een van de vijf smaken

bitter is waarschijnlijk de minst populaire smaak van allemaal, maar sommige bitters hebben een heel bruikbare invloed op ons eten
overal ter wereld zijn thee, koffie, bier, wijn en chocolade favoriet, hun gemeenschappelijk kenmerk is dat ze bitter kunnen zijn

zout, een van de vijf smaken

Zout, elke kok heeft het in de kast staan, van alledaags keukenzout tot het grove zout uit de Himalaya of het geurige fleur de sel uit Frankrijk of het sale marino uit Sicilië

zwarte thee

de Chinezen noemen onze zwarte thee rode thee omdat dit de kleur van de thee is in het kopje

vegetarisch gebraad & lotus thee

dit verrassend vegetarisch gebraad heeft vele aardse smaken, de thee zorgt voor zoetheid en een heerlijk bloemen aroma

zuur, een van de vijf smaken

een klein beetje zuur kan een gerecht al levendig maken en frisheid en diepgang aan ingrediënten geven

thee & kaas borrel

thee is geweldig met kaas, hoge temperaturen in de mond zorgen ervoor dat de vetten in de kaas sneller smelten en er meer aroma’s loskomen, uitgelicht de abdijkaas uit de Dordogne en een groene thee kaas uit de supermarkt

Thee & dessert

Tea & foodpairing bij het dessert , met een beroemde culinaire thee uit China, winter rabarber uit Beringe en kas aardbeien uit Baarlo

theeblaadjes in de salade

wist je dat je theeblaadjes ook kunt eten ?
je maakt gebruik van alle werkzame stoffen van het theeblad en er is no waste

thee latte Houjicha

met Houjicha kun je goed cocktails, mocktails en lattes maken zoals deze met mandarijn en havermelk

Houjicha

Houjicha is een Japanse groene thee die geroosterd wordt waardoor hij van groen naar mooi rood bruin kleurt

Vijgencake glutenvrij

deze cake met vijgen is echt bijzonder, glutenvrij door het gebruik van amandelmeel, aardappels en kikkererwten

Groenten

vaak laat ik me leiden door het aanbod in de groentewinkel en komt de inspiratie voor de gerechten vanzelf

Categorieën: Groente

groente risotto

een groente risotto, voedzamer en gezonder dan de traditionele, minder koolhydraten en meer bite

pesto oost-indische kers

Oost-Indische kers, echt alles van deze plant kun je eten, het is begin oktober en nog steeds in volle bloei

no waste tea & food

no waste
low waste
zero waste
leftovers

broccoli chips & kukicha

gebruik van de broccoli ook de stronk, je kunt er heerlijke chips van maken

Vijgentaartje & pu erh

tea & foodpairing met de Tangerine pu erh en een hartig vijgentaartje

pu erh thee

een bijzondere gefermenteerde thee, hoe langer hij bewaard blijft, hoe unieker de smaak, er zijn twee varianten

Categorieën: Puerh thee, Theesoorten

icedtea – ijsthee

er zijn 3 technieken om je eigen iced tea te maken, de hot brew, de cold brew en de shock brew

thee & chocolade plank

een thee & chocolade pairing met een 100% chocolade Original Beans uit Cusco, Peru

kaas etagere

een tea & foodpairing met kaas, kersenchutney, een pittig kaaskoekje en groente zoetzuur

Lapsang Souchong & Borekas

een tea & food pairing met een Lapsang Souchong, een Chinese zwarte thee met een uitgesproken rokerig aroma, dat is best een uitdaging

eetbare bloemenkrans

een finishing touch met eetbare bloemen en kruiden in bloei zorgt voor een kleurrijk gerecht bij deze bloemenkrans

asperges wit, groen en paars

aan tafel met witte, groene en paarse asperges, een impressie van het asperge seizoen in mijn keuken

Categorieën: Asperge, Groente

Zevenblad soep

In de maanden april en mei woekert het onkruid zevenblad er weer op los, ik laat het ’tot op zekere hoogte’ gewoon z’n gang gaan want het is heel gezond en culinair inzetbaar

groene thee

bij groene thee wordt in het theeproces bij de jonge theeblaadjes door het stomen of bakken het enzym polyfenoloxidase ( bruinkleuring ) uitgeschakeld en wordt de oxidatie van de bladeren abrupt gestopt

Categorieën: Groene thee, Theesoorten

rooibos

rooibos een gezonde ’thee’, geen echte thee van de theestruik Camellia sinensis maar van de Aspalathus linearis, een plant uit Zuid-Afrika

rooibos latte

probeer ook eens een latte met rooibos, eentje zonder cafeïne die je ook in de avond kunt drinken

rijstepap van mijn moeder

sommige recepten zijn meer dan zomaar een recept zoals de rijstepap van mijn moeder, voor mij nog steeds de allerlekkerste…..

zoete aardappel toast ~ oolong

de zoete aardappel brengt me weer even terug in de Aljezur in Portugal, er wordt gezegd dat deze regio de lekkerste zoete aardappelen heeft

schorseneren & Houjicha Japan

deze Houjicha is een thee afkomstig uit Uji, Japan, op natuurlijke wijze geteeld zonder het gebruik van pesticiden en met behulp van natuurlijke biologische kunstmest

wat is matcha ?

matcha is groene thee waarvan de blaadjes tot een poeder zijn fijngemalen, matcha heeft een unieke en moeilijk te beschrijven smaak, het is zowel mild als een beetje bitter en heeft een licht zilte geur

Categorieën: Matcha, Theesoorten

UMAMI, een van de vijf smaken

in het Japans betekent het woord heerlijk , hij heeft geen bepaalde smaak en is minder gemakkelijk waar te nemen dan de andere smaken. Hij geeft een vol en rond mondgevoel, wordt omschreven als iets dat evenwicht schept, samenbindt en continuïteit, dikte en algemeen gevoel van welbehagen schept

teapet monk

bij de Oosterse zetwijze gongfu cha is een teapet een begeleider van je theesessie, ze zijn er in allerlei vormen en maten

pavlova biet meringue & Oolong

Tea & foodpairing pavlova biet meringue met een supreme Oolong thee uit Zhong Xin Nin, Wudong, China

Eerst je tong schrapen….

in de vegetarische opleiding hebben we naast het koken ook vele andere dingen geleerd om je lichaam gezond te houden zoals in de ochtend eerst je tong schrapen, een belangrijk onderdeel in de ayurvedische voedingsleer

ayurvedisch koken

Ayurveda staat voor een eeuwenoude Indiase holistische leefwijze en betekent ‘leer van het leven’ Het is ‘soul food’, eten dat op meerdere fronten voedt. Voeding bij wijze van brandstof, maar ook om je geestelijk en lichamelijk in balans te houden. De basisregels zijn gevarieerd eten, veel groenten, weinig vlees, kleinere hoeveelheden en weinig alcohol. De keuken is een erepodium voor kruiden en specerijen.

matcha smoothie bowl

deze gezonde smoothie bowl is vegan en zit vol met groene groenten en matcha thee

Categorieën: Matcha, Theesoorten

zoet, een van de vijf smaken

wat kun je doen als je iets zoeter wilt laten smaken zonder suiker toe te voegen ?
hier vind je tips en alternatieven voor suiker in je drankje of gerecht

cafeïne of theïne in thee ?

in principe zijn cafeïne en theïne hetzelfde maar in thee heeft cafeïne oftewel theïne een andere werking op het lichaam dan in koffie