de groene thee is handgeplukt en handgerold, de teacup en de gaiwan zijn handbeschilderd
De asperge, een zachte, delicate maar ook veelzijdig inzetbare groente zoals met deze verrassende combinaties van smaken
Earl grey is een zwarte thee die is gearomatiseerd met bergamotolie, de koek die ik erbij serveer heeft een bergamot curd
bij het warm serveren van thee zijn er bij een diner nogal wat uitdagingen; elke thee verlangt zijn eigen zettemperatuur, maar thee kun je ook op kamertemperatuur serveren, we noemen dat een ambient brew
Spirulina is een blauwgroen algje dat meer dan 65% aan complete eiwitten bevat, 300% meer dan vis, vlees of gevogelte
deze zomer en herfst hebben de vijgenstruiken in onze tuin een record gebroken; nog nooit was de oogst zo groot, hier zorgen ze samen met dragon en kaasjeskruid voor een heerlijke carpaccio
een borrelgerecht met onrijpe vijgen en feta pairing met een prachtige thee uit India
een thee-mocktail met kombucha, fruit, groente en eetbare bloemen
een prachtige groene thee geserveerd in mijn meest elegante glazen theepot
Parijs, je raakt er nooit op uitgekeken, wat een prachtige sfeervolle stad, deze keer op zoek naar de mooiste theebeleving
Gong fu Cha , met aandacht theezetten, de traditionele Gaiwan
long jing is een top thee uit China, hier geserveerd bij een vegertarische kaviaar van biet
aardbeientaart, een favoriet dessert in de zomer, deze keer met een verrukkelijke karamelcrème en twee mooie theeën
kruiden- en bloemen infusies zijn heerlijke en gezonde drankjes, hier maken ze onderdeel uit van een frisse zomerse frambozen granita
ik ben dol op kersen, vers van de boom het lekkerst maar ook in de keuken zijn de bereidingen met kersen legio
een Aan Tafel met Thee proeverij in de zomer betekend in gezelschap van veel eetbare bloemen, in de thee maar ook op je bord zoals hier als decoratie op de frisse zomertaart
bij het drinken uit kopjes van verschillende vormen en kleuren kun je de nadruk leggen op jouw persoonlijke voorkeuren
Gele thee is vrij zeldzaam en komt uit China, het productieproces is hetzelfde als bij groene thee maar dan met een extra stap genaamd ‘Most Heating’
witte thee heeft vaak een subtiele en zijdeachtige smaak en is goed te combineren met lichte groentegerechten zoals dit vegetarisch brood met groenten, kruiden, ei en kaas
witte thee is iets bijzonders…
de oorspronkelijke klassieke witte thee komt uit de provincie Fujian, China
Wilde paddenstoelen tartaar * edelgist soubise * rode quinoa
een gerecht uit de plantaardige keuken van Yerba
Long Jing, een van de 10 bekendste theesoorten uit China, een vriendelijke, toegankelijke, verfrissende en veelzijdige thee en geeft hier een mooie tea & food pairing met de salade van boerenkool
bitter is waarschijnlijk de minst populaire smaak van allemaal, maar sommige bitters hebben een heel bruikbare invloed op ons eten
overal ter wereld zijn thee, koffie, bier, wijn en chocolade favoriet, hun gemeenschappelijk kenmerk is dat ze bitter kunnen zijn
Zout, elke kok heeft het in de kast staan, van alledaags keukenzout tot het grove zout uit de Himalaya of het geurige fleur de sel uit Frankrijk of het sale marino uit Sicilië
de Chinezen noemen onze zwarte thee rode thee omdat dit de kleur van de thee is in het kopje
dit verrassend vegetarisch gebraad heeft vele aardse smaken, de thee zorgt voor zoetheid en een heerlijk bloemen aroma
een klein beetje zuur kan een gerecht al levendig maken en frisheid en diepgang aan ingrediënten geven
thee is geweldig met kaas, hoge temperaturen in de mond zorgen ervoor dat de vetten in de kaas sneller smelten en er meer aroma’s loskomen, uitgelicht de abdijkaas uit de Dordogne en een groene thee kaas uit de supermarkt
Tea & foodpairing bij het dessert , met een beroemde culinaire thee uit China, winter rabarber uit Beringe en kas aardbeien uit Baarlo
wist je dat je theeblaadjes ook kunt eten ?
je maakt gebruik van alle werkzame stoffen van het theeblad en er is no waste
met Houjicha kun je goed cocktails, mocktails en lattes maken zoals deze met mandarijn en havermelk
Houjicha is een Japanse groene thee die geroosterd wordt waardoor hij van groen naar mooi rood bruin kleurt
deze cake met vijgen is echt bijzonder, glutenvrij door het gebruik van amandelmeel, aardappels en kikkererwten
Oost-Indische kers, echt alles van deze plant kun je eten, het is begin oktober en nog steeds in volle bloei
no waste
low waste
zero waste
leftovers
gebruik van de broccoli ook de stronk, je kunt er heerlijke chips van maken
tea & foodpairing met de Tangerine pu erh en een hartig vijgentaartje
een bijzondere gefermenteerde thee, hoe langer hij bewaard blijft, hoe unieker de smaak, er zijn twee varianten
er zijn 3 technieken om je eigen iced tea te maken, de hot brew, de cold brew en de shock brew
een thee & chocolade pairing met een 100% chocolade Original Beans uit Cusco, Peru
een tea & foodpairing met kaas, kersenchutney, een pittig kaaskoekje en groente zoetzuur
een tea & food pairing met een Lapsang Souchong, een Chinese zwarte thee met een uitgesproken rokerig aroma, dat is best een uitdaging
een finishing touch met eetbare bloemen en kruiden in bloei zorgt voor een kleurrijk gerecht bij deze bloemenkrans
In de maanden april en mei woekert het onkruid zevenblad er weer op los, ik laat het ’tot op zekere hoogte’ gewoon z’n gang gaan want het is heel gezond en culinair inzetbaar
bij groene thee wordt in het theeproces bij de jonge theeblaadjes door het stomen of bakken het enzym polyfenoloxidase ( bruinkleuring ) uitgeschakeld en wordt de oxidatie van de bladeren abrupt gestopt
rooibos een gezonde ’thee’, geen echte thee van de theestruik Camellia sinensis maar van de Aspalathus linearis, een plant uit Zuid-Afrika
probeer ook eens een latte met rooibos, eentje zonder cafeïne die je ook in de avond kunt drinken
sommige recepten zijn meer dan zomaar een recept zoals de rijstepap van mijn moeder, voor mij nog steeds de allerlekkerste…..
de zoete aardappel brengt me weer even terug in de Aljezur in Portugal, er wordt gezegd dat deze regio de lekkerste zoete aardappelen heeft
deze Houjicha is een thee afkomstig uit Uji, Japan, op natuurlijke wijze geteeld zonder het gebruik van pesticiden en met behulp van natuurlijke biologische kunstmest
matcha is groene thee waarvan de blaadjes tot een poeder zijn fijngemalen, matcha heeft een unieke en moeilijk te beschrijven smaak, het is zowel mild als een beetje bitter en heeft een licht zilte geur
in het Japans betekent het woord heerlijk , hij heeft geen bepaalde smaak en is minder gemakkelijk waar te nemen dan de andere smaken. Hij geeft een vol en rond mondgevoel, wordt omschreven als iets dat evenwicht schept, samenbindt en continuïteit, dikte en algemeen gevoel van welbehagen schept
bij de Oosterse zetwijze gongfu cha is een teapet een begeleider van je theesessie, ze zijn er in allerlei vormen en maten
Tea & foodpairing pavlova biet meringue met een supreme Oolong thee uit Zhong Xin Nin, Wudong, China
in de vegetarische opleiding hebben we naast het koken ook vele andere dingen geleerd om je lichaam gezond te houden zoals in de ochtend eerst je tong schrapen, een belangrijk onderdeel in de ayurvedische voedingsleer
Ayurveda staat voor een eeuwenoude Indiase holistische leefwijze en betekent ‘leer van het leven’ Het is ‘soul food’, eten dat op meerdere fronten voedt. Voeding bij wijze van brandstof, maar ook om je geestelijk en lichamelijk in balans te houden. De basisregels zijn gevarieerd eten, veel groenten, weinig vlees, kleinere hoeveelheden en weinig alcohol. De keuken is een erepodium voor kruiden en specerijen.
deze gezonde smoothie bowl is vegan en zit vol met groene groenten en matcha thee
wat kun je doen als je iets zoeter wilt laten smaken zonder suiker toe te voegen ?
hier vind je tips en alternatieven voor suiker in je drankje of gerecht
in principe zijn cafeïne en theïne hetzelfde maar in thee heeft cafeïne oftewel theïne een andere werking op het lichaam dan in koffie