wat kun je doen als je iets hartiger wilt maken ?
zorg voor meer UMAMI, het is een van de 5 smaken
in het Japans betekent het woord 'heerlijk'
hij heeft geen bepaalde smaak en is minder gemakkelijk waar te nemen dan de andere smaken
hij geeft een vol en rond mondgevoel, wordt omschreven als iets dat evenwicht schept, samenbindt en continuïteit, dikte en algemeen gevoel van welbehagen schept
naast de bite in een gerecht, missen de vleeseters vaak de umami, de hartige smaak
het knolselderij gerecht dat ik maakte ( foto ) heeft het beide
hieronder vindt je een opsomming van ingrediënten die umami geven in een vegetarisch gerecht
- Sojasaus
- Gistvlokken
- Ketjap
- Tamari
- Miso
- Tempeh
- Parmezaanse kaas
- Eieren
- Zeewier
- Tomaten
- Aardappelen
- Paddenstoelen
- Groene asperges
- Doperwten
- Kool
- Kappertjes
- Bloemkool
- Knoflook
- Mais
- Gedroogde tomaten
- Bouillon
- Dashi
- Marmite ( gist/kruidenpasta)