er zijn 3 technieken om je eigen ijsthee te maken
een hot brew, een cold brew en een shock brew
hot brew met gedroogde rozenknopjes, rozemarijn, salie en roze peper
hot brew
hierbij laat je de gekozen ingrediënten infuseren in warm water, vervolgens laat je de infusie afkoelen tot kamertemperatuur en daarna zet je hem goed afgesloten in de koelkast, maak hem 1 dag van tevoren
er komen bij deze methode veel smaken vrij, ideaal dus om smaak uit kruiden en (gember) wortels te halen
hot brew met rooibos en sinaasappel recept
1 ltr spa reine, 12 gram rode rooibos, 2 sinaasappels en enkele schijfjes voor de garnering
verwarm het water tot 95 °C en giet het over de rooibos, laat 3 minuten infuseren, zeef de thee en laat tot kamertempeatuur afkoelen op het aanrecht, zet daarna in de koelkast
pers de sinaasappels uit vlak voor je de drank gaat serveren, vul elk glas voor de helft met sinaasappelsap en vul aan met de koude rooibos
cold brew
met een cold brew kun je thee, kruiden of vruchten laten infuseren in koud water, laat het mengsel 8 tot 12 uur trekken in de koelkast , de verhouding bij losse thee is 1 liter water en 8 tot 10 gram thee
jasmijn bubbles cold brew recept
spoel 10 gram groene thee jasmijnparels kort met warm water zodat de bolletjes vlugger open gaan en de smaak sneller vrij komt, voeg de bolletjes toe aan 1 liter sterk bruisend water en laat een nachtje infuseren in de koelkast
shock brew
deze iced tea is meteen klaar, leuk om indruk te maken bij je gasten aan tafel, je moet hem onmiddellijk serveren
je gebruikt 12 gram thee voor 1 liter vloeistof, je vervangt de helft van het water voor ijsblokjes, dus bij 1 liter thee gebruik je 500 ml water en 500 gram ijsblokjes, bij deze methode vraagt de iced tea vaak nog om wat zoetstof
earl grey en rode biet shock brew recept
500 ml spa reine, 12 gram zwarte thee earl grey, 500 gram grote ijsblokjes, honing of ander zoetmiddel ( ik gebruik magnolia siroop) een halve voorgekookte biet, scheutje bietensap en citroen, enkele schijfjes citroen voor de garnering
verwarm het water tot 95 °C en giet het over de thee, laat 4 minuten infuseren, doe de ijsblokjes in een kan en schenk het zoetmiddel erbij, snij de rode biet in blokjes en doe dit samen met wat rode bietensap en citroensap bij de ijsblokjes, zeef de warme zwarte thee boven de ijsblokken en roer even door en voeg desgewenst nog wat bietensap, citroen of zoetmiddel toe en schenk het in een mooi glas
tea & foodpairing
voor smaakversterking van de rode biet kun je bovenstaande iced tea combineren met deze salade van gekookte rode biet, granny smith appel, augurk, kappertje, zure room, huisgemaakte mayonaise, appelazijn, citroen, tijm en marjolein
erbij geroosterd brood met ghee, ei, peterselie en marjolein
mocktail met milky oolong, lychee en magnoliasiroop
pairing met huisgemaakte petit fours
de inspiratie voor deze iced tea recepten komt uit 'Homemade icetea' van
theesommelier Sofie Vercauteren & Kelly Meeus
foto's Aan Tafel met Thee