vegetarisch gebraad & lotus thee

dit verrassend gerecht met rijke en pure smaken van champignons, parelgort, pastinaak en noten verdient absoluut een plekje bij een vegetarisch en feestelijk diner
voor een passende culinaire thee is er keuze genoeg, alles afhankelijk van wat je doel is ;
het gerecht wordt bijvoorbeeld kruidiger met een groene jasmijnthee, notiger met de geroosterde oolong Da Hong Pao, en zoeter met de Vietnamese Lotus Oriental Beauty

tea & foodpairing
deze Vietnamese Lotus Oriental Beauty oolong die op een natuurlijke manier gearomatiseerd is met lotus bloemen, zorgt samen met de appelchips voor meer zoetheid bij de vooral aardse smaken van champignons, pastinaak en parelgort, daarnaast krijgt dit gerecht er met de geur van lotusbloemen een nieuw aroma bij
de thee is krachtig genoeg om zijn smaak en aroma te behouden

recept
hoofgerecht 4-6 personen, ingrediënten
150 gram parelgort
2 blokjes groentebouillon
350 gram pastinaak geschild en in blokjes
2 lp gebroken lijnzaad
2 lp olijfolie
1 ui gesnipperd
4 tenen knoflook geperst
400 gram champignons
naaldjes van 1 takje rozemarijn fijngehakt en takjes voor garnering
1 theelp gedroogde salie
1 ei
50 gr geraspte Parmezaanse kaas
bosje bladpeterselie fijngehakt
100 gram hazelnoten geroosterd
1 theelp geraspte nootmuskaat
3 lp pompoenpitten
appel ( of groente-) chips en frisée sla ( of waterkers, rucola ) om te garneren

bereiding
* kook de parelgort met de bouillonblokjes, hou 4 el kookvocht achter en giet de gort af
* breng intussen een grote pan met gezouten water aan de kook en voeg de pastinaakblokjes toe en kook ze in ca. 10 minuten heel zacht en stamp ze grof
* meng het lijnzaad met het kookvocht van de parelgort en laat het een dikke kleverige massa worden
* bak de ui en knoflook goudbruin
* bak de champignons, rozemarijn en salie samen totdat de champignons goudbruin zijn en al het vocht is verdampt, laat afkoelen en meng met de ui en knoflook
* vet een tulband of andere bakvorm van ongeveer 22-24 doorsnee in met olie
* voeg de grof gestampte pastinaak, gekookte parelgort, het lijnzaadmengsel, het ei, de geraspte kaas, peterselie en hele hazelnoten toe aan het paddenstoelenmengsel
* breng royaal op smaak met zout, peper, nootmuskaat en meng alles goed
* schep de vulling in de vorm en druk goed aan, laat hem voor het bakken eerst een aantal uren in de koelkast rusten ( maximaal 24 uur )
* zet in een voorverwarmde oven van 200 graden en dek af met folie
* bak het gebraad 45 minuten in de oven
* stort de vorm op een serveerschaal en garneer met appelchips , sla, pompoenpitten en rozemarijn

het recept komt uit het tijdschrift Seasons


Pin

meer weten over thee of vegetarisch eten of benieuwd naar een workshop?

Neem contact op

Ans Jacobs van Aan Tafel met Thee

over Ans

Mijn hele leven ben ik al dol op groente en sinds een aantal jaren ook op pure losse thee. Thee is voor mij veel meer dan alleen thee, het is een rustmoment, een beleving. Kleur, sfeer, styling, natuur, bloemen en gastvrijheid zijn naast thee en de vegetarische keuken, elementen die terugkomen in mijn proeverijen en workshops.

over mij