ambient brew

voor moeilijke drank en voedselcombinaties kan thee soms een betere match geven dan wijn, thee kun je namelijk warm, koud maar ook op kamertemperatuur serveren; we noemen dat een ambient brew

bij het diner
bij het warm serveren van thee zijn er bij een diner nogal wat uitdagingen; elke thee verlangt zijn eigen zettemperatuur; een Japanse groene thee bijvoorbeeld zet je beter niet warmer dan 60 - 70 gr , een zwarte thee daarentegen kun je vaak op 90 - 100 gr zetten
ook de trektijd kan per thee verschillen
daarnaast kan een hete thee, die gecombineerd wordt met voedsel dat op lagere temperatuur wordt geserveerd, verkeerd uitpakken

in de horeca
in de horeca en tijdens het serveren van je diner is er vaak geen tijd en aandacht voor de juiste bereiding van thee; de hoeveelheid thee, de temperatuur en trektijd
je kunt dan kiezen voor een icedtea maar het nadeel van een koud gezette thee is dat er minder aroma en smaak vrijkomen en je mist de invloed die warme thee heeft op voedsel
( bij kaas en chocola kun je voor een goed resultaat beter kiezen voor een hete thee )

ambient brew
kan hierbij een uitkomst bieden; de thee heeft meer smaak, body en aroma dan koud gezette thee, terwijl de astringente, die soms kan optreden bij een warm gezette thee, wordt vermeden

water en temperatuur
je zet de thee met gefilterd water of spa-reine, plat of bruisend, op een omgevingstemperatuur tussen de 10 en 20 graden
je kunt de thee ook op kamertemperatuur zetten, de thee wordt ook uitgeserveerd op deze temperatuur

hoeveel thee
voor een liter thee gebruik je 16 gram thee, is de smaak niet naar wens, gebruik dan wat minder of meer
voor de sterk opgerolde thee, zoals een tot balletje opgerolde Taiwanese oolong, kun je de thee eerst beter kort met warm water wassen zodat de bladeren al openen voordat ze in de theekan of karaf gaan

trektijd thee
de thee kan geserveerd worden na een trektijd van ongeveer een uur, soms wat korter, soms wat langer, alles afhankelijk van de soort thee en de pairing die je gaat maken, en natuurlijk de thee die voor jou de perfecte smaak heeft

bewaren ambient brew
ook kun je de thee een tijdje bewaren, wat belangrijk kan zijn voor een sommelier in een restaurant

serveren ambient brew
deze thee leent zich uitstekend om te serveren in een karaf, de kleur is eigenlijk bij iedere thee prachtig, schenk hem daarna uit in je allermooiste glas


Pin

meer weten over thee of vegetarisch eten of benieuwd naar een workshop?

Neem contact op

Ans Jacobs van Aan Tafel met Thee

over Ans

Mijn hele leven ben ik al dol op groente en sinds een aantal jaren ook op pure losse thee. Thee is voor mij veel meer dan alleen thee, het is een rustmoment, een beleving. Kleur, sfeer, styling, natuur, bloemen en gastvrijheid zijn naast thee en de vegetarische keuken, elementen die terugkomen in mijn proeverijen en workshops.

over mij