kombucha

de japanners noemen deze gefermenteerde thee drank kocha-kinoko, wat letterlijk vertaald betekent ' zwarte thee paddenstoel '
de eerste keer dat kombucha genoemd werd in de statistieken was 221 VC gedurende de Tsin dynastie in China, toen bekend als de tea of immortality oftewel onsterfelijkheid thee
een heel oud drankje dus

kombucha is een levende drank die ontstaat uit de fermentatie van gezoete thee en een scoby
een scoby is een symbiose cultuur van bacteriƫn en een gezonde en waardevolle schimmel en wordt in een mengsel van suiker en thee gefermenteerd
in de zoete thee gaat de scoby de suiker verteren en geeft daarvoor in de plaats een veelvoud aan waardevolle voedingstoffen af aan de vloeistof
hij produceert ook 0,5 tot 1% alcohol tijdens dit proces, dit geeft de uiteindelijke drank het uitzicht van een sprankelende champagne

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is aan-tafel-met-thee-blog-kombucha.5.pg_-1024x1024.jpg

kombucha zit bomvol met probiotica, enzymen, zuren, vitamine
C en vele vitamines B
een glaasje heeft het vermogen om de hormoonbalans te reguleren en het immuunsysteem te versterken tegen alle soorten van stress

tijdens het brouwen gaat het drankje van erg zoet naar steeds zuurder, de meeste mensen hebben een bepaalde zuurtegraad waarop ze het drankje het lekkerst vinden, hoe zuurder hoe meer gezondheidsvoordelen

er zijn verschillende soorten thee die je kunt gebruiken, wit, groen, oolong of zwart, ze zullen allemaal een ander resultaat geven
neem altijd een pure thee die niet gearomatiseerd is
je kunt kombucha ook pairen in een mocktail of gebruiken als smaakmaker in gerechten of maak er samen met groenten een smoothie van

deze kombucha heb ik gemaakt met zwarte thee, kersen-appelsap en citroen verbena en heeft een fermentatie ondergaan van 9 dagen


Pin

meer weten over thee of vegetarisch eten of benieuwd naar een workshop?

Neem contact op

Ans Jacobs van Aan Tafel met Thee

over Ans

Mijn hele leven ben ik al dol op groente en sinds een aantal jaren ook op pure losse thee. Thee is voor mij veel meer dan alleen thee, het is een rustmoment, een beleving. Kleur, sfeer, styling, natuur, bloemen en gastvrijheid zijn naast thee en de vegetarische keuken, elementen die terugkomen in mijn proeverijen en workshops.

over mij