gerecht
geglaceerde bospeentjes met komijn, sinaasappel, kikkererwten, quinoa, Oost Indische kers, een heerlijke combinatie, zoet, zuur en kruidig
het zoete van de wortel maakt het gerecht aantrekkelijker en het zure van de sinaasappel haalt alle andere smaken in het gerecht naar boven en zorgt voor een goede zoet-zuur balans
foodpairing
een klein beetje zuur kan een gerecht al levendig maken en frisheid en diepgang aan ingrediënten geven en gerechten met zuur zijn over het algemeen ook makkelijk verteerbaar
zuren hebben veel invloed op het mondgevoel van een gerecht, hoe meer zuur, hoe strakker het mondgevoel
het is de kunst om de zuren te herkennen, ze in de samenstelling van een gerecht optimaal te benutten en de juiste balans te vinden met zoet, zout, umami en bitter
Japan
in Japan is zuur een lifestyle, Tsukémono is de verzamelnaam voor in zuur gelegde groenten en is een onderdeel van elke maaltijd
thee of wijn bij zuur ?
alle wijnen bevatten enige zuur en passen alleen bij het gerecht als dit ook zuur bevat, maar let op, het kan samen met de zuren in het gerecht gemakkelijk teveel worden
bij thee daarentegen hoef je hier geen rekening mee te houden want thee heeft nauwelijks of geen zuren
tea & foodpairing
ik koos bij dit gerecht voor een tisane van Honeybush, een plant die alleen groeit in de oost en west kust van Zuid Afrika, de blaadjes zijn dun, langwerpig en naaldachtig
Honeybush dankt zijn naam aan de bloemengeur van honing
qua smaak lijkt hij op rooibos maar dan nog net iets zoeter
elk zuur heeft een andere smaak en varieert in sterkte
enkele voorbeelden
• azijnen
appelazijn, rodewijnazijn, rijstazijn, kruidenazijn, sinaasappelazijn, sherryazijn, wittewijnazijn
• groenten
piccalilly, cornichons, zuring, zilveruitjes, zuurkool, augurken, kapperappeltje, atjar, groene tomaten
• fruit
tamarillo, kiwi, yuzu, granaatappel, pomelo, sinaasappel(sap), citroen, limoen, cranberry, passievrucht, kweepeer, groene appel, tamarinde, kruisbessen, aalbessen
• yoghurt, zure room, karnemelk, crème fraîche, geitenkaas, kwark
• andere
amchoor, edik, sushisu, umeboshi, verjus, sumak, fijne mosterd, zure granaatappelsiroop, chutneys, wijn, balsamico (zoetzuur)
tisane met Honeybush en sinaasappel
recept geglaceerde bospeentjes, Estée Strooker Vlees noch Vis