zuur, een van de vijf smaken

gerecht
geglaceerde bospeentjes met komijn, sinaasappel, kikkererwten, quinoa, Oost Indische kers, een heerlijke combinatie, zoet, zuur en kruidig
het zoete van de wortel maakt het gerecht aantrekkelijker en het zure van de sinaasappel haalt alle andere smaken in het gerecht naar boven en zorgt voor een goede zoet-zuur balans

foodpairing
een klein beetje zuur kan een gerecht al levendig maken en frisheid en diepgang aan ingrediënten geven en gerechten met zuur zijn over het algemeen ook makkelijk verteerbaar
zuren hebben veel invloed op het mondgevoel van een gerecht, hoe meer zuur, hoe strakker het mondgevoel
het is de kunst om de zuren te herkennen, ze in de samenstelling van een gerecht optimaal te benutten en de juiste balans te vinden met zoet, zout, umami en bitter

Japan
in Japan is zuur een lifestyle, Tsukémono is de verzamelnaam voor in zuur gelegde groenten en is een onderdeel van elke maaltijd

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is aan-tafel-met-thee-honeybush-zuidafrika-1024x1024.jpg

thee of wijn bij zuur ?
alle wijnen bevatten enige zuur en passen alleen bij het gerecht als dit ook zuur bevat, maar let op, het kan samen met de zuren in het gerecht gemakkelijk teveel worden
bij thee daarentegen hoef je hier geen rekening mee te houden want thee heeft nauwelijks of geen zuren

tea & foodpairing
ik koos bij dit gerecht voor een tisane van Honeybush, een plant die alleen groeit in de oost en west kust van Zuid Afrika, de blaadjes zijn dun, langwerpig en naaldachtig
Honeybush dankt zijn naam aan de bloemengeur van honing
qua smaak lijkt hij op rooibos maar dan nog net iets zoeter

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is aan-tafel-met-thee-de-vijf-smaken-zuur-wortel-sinaasappel4-1024x880.jpg

elk zuur heeft een andere smaak en varieert in sterkte
enkele voorbeelden

azijnen
appelazijn, rodewijnazijn, rijstazijn, kruidenazijn, sinaasappelazijn, sherryazijn, wittewijnazijn
groenten
piccalilly, cornichons, zuring, zilveruitjes, zuurkool, augurken, kapperappeltje, atjar, groene tomaten
fruit
tamarillo, kiwi, yuzu, granaatappel, pomelo, sinaasappel(sap), citroen, limoen, cranberry, passievrucht, kweepeer, groene appel, tamarinde, kruisbessen, aalbessen
yoghurt, zure room, karnemelk, crème fraîche, geitenkaas, kwark
andere
amchoor, edik, sushisu, umeboshi, verjus, sumak, fijne mosterd, zure granaatappelsiroop, chutneys, wijn, balsamico (zoetzuur)

tisane met Honeybush en sinaasappel
recept geglaceerde bospeentjes, Estée Strooker Vlees noch Vis


Pin0

meer weten over thee of vegetarisch eten of benieuwd naar een workshop?

Neem contact op

over Ans

Mijn hele leven ben ik al dol op groente en sinds een aantal jaren ook op pure losse thee. Thee is voor mij veel meer dan alleen thee, het is een rustmoment, een beleving. Kleur, sfeer, styling, natuur, bloemen en gastvrijheid zijn naast thee en de vegetarische keuken, elementen die terugkomen in mijn proeverijen en workshops.

over mij