witte thee is iets bijzonders...
de oorspronkelijke, klassieke witte thee komt uit de provincie Fujian, China,
de verwerkingsmethode is eigenlijk heel simpel, vroeg in het seizoen vindt de pluk plaats en alleen van de bladknoppen of van de bladknoppen en 1 of 2 blaadjes, dat gebeurt handmatig want geen machine kan zo subtiel plukken, daarna worden ze kort verwelkt en gedroogd
de thee is exclusief en vanwege het lage rendement nog redelijk arbeidsintensief en daarom ook niet goedkoop
witte thee dankt zijn naam aan de witte donshaartjes waarmee de bladknoppen en blaadjes zijn bedekt
tegenwoordig komt witte thee ook uit andere landen zoals Sri Lanka, India, Vietnam en Malawi, daar maken ze hem weer op hun eigen manier
het kan een uitdaging zijn om deze thee met gelaagde smaken te leren waarderen, vooral als je houdt van een zwaardere zwarte of oolong thee, de smaak is subtiel, zuiver en fris, soms bloemig, vaak zoet
Doke Silver Needle
een witte thee uit Pothia, Bihar India
zoet en romig met aroma's van abrikoos en perzik
tea & foodpairing
de thee is hier ingezet om de smaakpapillen te neutraliseren na het eten van een pittige salade met daarin een hete Koreaanse kimchi
kleurrijke salade met
in julienne gesneden paarse, oranje, gele wortel
knolselderij, rode biet en kimchi
gemengd met een mosterd-gember dressing
gedrapeerd op een quenelle van mascarpone
( recept Alain Caron )
huisgemaakte Koreaanse kimchi
een gezond (bij)gerecht dat bestaat uit gefermenteerde groenten, het heeft een friszure smaak en is flink heet door de toegevoegde pepervlokken
je kunt kimchi 'los' eten maar ook op andere manieren zoals in rijst- of stoofgerechten, soepen, omelet of op een tosti
zie ook mijn blog over de silver needle uit Yunnan China