silver needle


deze silver needle oftewel bai hao yin zhen
is een beroemde witte thee van hoge kwaliteit uit Fuding city in Fujian China


de theeblaadjes zien eruit als een naald bedekt met een laag witte of zilverachtige pluisjes, dat verklaart ook de naam: bai betekent wit; hao betekent pluis of haar; yin betekent zilver; zhen betekent naald
hij is met zorg uitgekozen door Monica, woonachtig in de provincie Guangdong, een tealover en een collega van mijn dochter
zij samen zorgen ervoor dat mijn theevoorraad jaarlijks wordt uitgebreid met een aantal mooie beroemde Chinese theeën, waaronder deze silver needle

hoe wordt hij gemaakt ?
allereerst worden alleen de knopjes van de theeplant geplukt, daarna worden ze gesorteerd daarbij wordt klein blad van de knop verwijderd, alleen de needle blijft over, dan vindt er verwelking plaats, hierdoor verdwijnt een gedeelte van het aanwezige vocht, tenslotte wordt de thee gedroogd

aroma's en smaak
aroma's van hooi, abrikoos, vanille en bloemen
een zoete, zijdezachte en volle smaak

zetwijze
gezet in een porseleinen gaiwan is mijn persoonlijke favoriet, het verhoogt de smaak, aroma's en de textuur van de thee
een gaiwan geeft je zoveel meer controle; je kunt spelen met temperatuur en tijd en je kunt in gezelschap het deksel eraf halen om te pronken met de gezette theeblaadjes
ook in mijn Workshops besteed ik aandacht aan deze oosterse manier van thee zetten

tea & foodpairing

witte thee heeft vaak een delicate, zijdeachtige smaak en is goed te combineren met subtiele gerechten zoals lichte groentesalades, lichte visgerechten, eiergerechten en rijst maar kan ook heel verrassend uit de hoek komen met meer uitgesproken smaken zoals een blauwaderkaas, gewoon uitproberen
ook is deze witte thee goed in te zetten bij een diner; tussen de gangen door neutraliseert hij je smaakpapillen

vegetarisch brood
dit smeuïge voedzame 'paasbrood' met volkoren spelt, doperwtjes, wortel, bosui, ei, proosdij kaas, oregano en nigella zaad heeft een goede smaakbalans, zoet en kruidig, hartig door de kaas
het brood heeft geen uitgesproken smaak wat ook geldt voor de thee
het geeft een mooie pairing; de zoetheid van de doperwtjes, wortel en thee en het romige mondgevoel worden hierbij versterkt

proosdij kaas
het recept vraagt om een pittige belegen kaas, ik koos voor de proosdij, een heerlijke Hollandse kaas met een Italiaans tintje; een combinatie van zout en 'n tikkeltje zoet

bron recept brood : de vega optie, Joke Boon


Pin

meer weten over thee of vegetarisch eten of benieuwd naar een workshop?

Neem contact op

Ans Jacobs van Aan Tafel met Thee

over Ans

Mijn hele leven ben ik al dol op groente en sinds een aantal jaren ook op pure losse thee. Thee is voor mij veel meer dan alleen thee, het is een rustmoment, een beleving. Kleur, sfeer, styling, natuur, bloemen en gastvrijheid zijn naast thee en de vegetarische keuken, elementen die terugkomen in mijn proeverijen en workshops.

over mij