gele thee heeft een lange traditie en wordt al generaties lang gedronken door monniken in de bergen van China
de thee heeft hetzelfde productieproces als groene thee; plukken, verwelken, oxidatieproces stoppen en drogen
maar bij gele thee wordt er 1 stap aan toegevoegd;
direct na het stilleggen van de oxidatie wordt de thee licht- en luchtdicht ingepakt in doeken, de thee 'verstikt' door gebrek aan zuurstof en licht wat ervoor zorgt dat het blad van groen naar geel verkleurt
dit verstikken wordt 'moist heating' oftewel 'yellowing' genoemd
deze gele verkleuring van de blaadjes zorgt voor een lichte zoetheid
enkele gele thee soorten zijn
Meng Ding Huang Cha
Huo Shan Huang Ya
Junshan Yinzhen
de overeenkomsten met groene thee zorgen voor meer populariteit van gele thee die de grasachtige smaak en geur mist die sommige mensen niet lekker vinden aan groene thee; de thee smaakt subtieler en zoeter
tijdens mijn bezoek aan de theewinkel Ravensteijn in Den Bosch kreeg ik een proefzakje van de prachtige gele thee Kekecha uit Guandong, China
de bladeren hebben bronzen, goudbruine en groene tinten, een beetje vergelijkbaar met de witte thee Bai Mu Dan, de infusie geeft een abrikoos kleur en de smaak is zoet, fruitig en subtiel kruidig
tea & foodpairing
een huisgemaakt polenta amandel citroen tulbandje met een glazuur van geitenkaas en pistache kruimel gecombineerd met de Huo Shan Huang Ya; deze thee is heel aromatisch en subtiel zoet met rooster-, chocolade- en notenaroma's
bij de pairing worden de notenaroma's van het taartje maar ook van de thee versterkt, daarnaast krijgt het geitenkaasglazuur meer aandacht, die wordt verrassend fris