asperges, behalve zacht en delicaat ook gezond en veelzijdig


Asperges worden al heel lang gebruikt als groente maar ook als medicijn, al vanaf 3000 voor Christus, uit de tijd van de Egyptenaren zijn er afbeeldingen van fresco's waarop de asperge te zien is als een offer aan de goden
het is een van onze rijkste bronnen van onder andere glutathion, een antioxidant die ook veel voorkomt in avocado, Rineke Dijkinga natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut schreef er een interessante blog over https://rinekedijkinga.nl/weetjes/asperges.html

de asperge, een zachte, delicate maar ook veelzijdig inzetbare groente zoals bij deze gerechten met verrassende combinaties van smaken

asperge plaattaart
een bodem van taartdeeg besmeerd met ricotta en belegd met dunne schijfjes venkel, groene asperges, rode druiven, gedroogde dille en salie
uit de oven gaat er nog wat ricotta en burrata en wat groen van de venkel overheen

tea & foodpairing
bij de pairing drink ik een oolong en een zwarte thee, beide met fruitaroma's
de Wenshan Pouchoung oolong uit Taiwan, vegetaal met aroma's van appel en meloen is het meest succesvol; de ricotta wordt zoeter, smaakversterking bij de asperge en druif en de thee wordt fruitiger

gestoomde asperges met gribiche en gebakken paddenstoelen
de van oorsprong Franse gribiche is een klassieke saus uit de Franse keuken, gemaakt met ei, mosterd, rodewijnazijn, olijfolie, augurkjes, kappertjes, peterselie, dille, dragon en venkelknol, deze laatste hoort er eigenlijk niet in thuis maar maakt de saus extra lekker

Oekraïens brioche brood met asperge omelet en een romige aspergesoep
het zoet brood gebakken door mijn buurvrouw Nadiya, heb ik besprenkeld met wat olijfolie en geroosterd in de oven, als beleg een heerlijk roerei met kruiden en in roomboter gebakken aspergekopjes, de tuinkers maakt het helemaal af

groene aspergesalade met kikkererwten
een salade met veel specerijen; de kikkererwten zijn geroosterd met za'atar, de smaakmaker in de dressing van de asperges is sumak en sesamolie


tea & foodpairing
ik koos een beroemde lichte oolong uit China, de Superior Iron Goddes, een Tie Guan Yin uit Anxi, hij heeft een zoete en boterige smaak met aroma's van bloemen, abrikoos en appel
een pairing met een gerecht met zoveel verschillende specerijen is een uitdaging maar de thee maakt dit gerecht smeuïg en verbindt alle smaken

groene aspergesalade met krieltjes op een puree van zwarte knoflook
de krieltjes zijn gekookt met tijm en munt en gemengd met gegrilde asperges, munt, dragon en ui gepekeld met venkelzaad en gedroogde hibiscus, dat alles op een bedje van zwarte knoflookpuree, en als finishing touch bestrooid met dukkah, een Midden-Oosterse specerijenmix
heerlijk met gerookte tofu en een tisane met verse munt

***

bron recepten
plaattaart Manon Jousset - asperges met gribiche Yvette van Boven - salade groene asperges met puree zwarte knoflook Ottolenghi - salade groene asperges en kikkererwten Susan Probst & Yannic Schon


Pin

meer weten over thee of vegetarisch eten of benieuwd naar een workshop?

Neem contact op

Ans Jacobs van Aan Tafel met Thee

over Ans

Mijn hele leven ben ik al dol op groente en sinds een aantal jaren ook op pure losse thee. Thee is voor mij veel meer dan alleen thee, het is een rustmoment, een beleving. Kleur, sfeer, styling, natuur, bloemen en gastvrijheid zijn naast thee en de vegetarische keuken, elementen die terugkomen in mijn proeverijen en workshops.

over mij