goed, beter, bitter.....
bitterstoffen zijn belangrijker dan ooit, ze ontgiften ons lichaam en versterken ons immuunsysteem en geest en hebben krachtige 'slow-aging' eigenschappen
een van de vijf smaken
bitter is waarschijnlijk de minst populaire smaak van allemaal
maar sommige bitters hebben een heel bruikbare invloed op ons eten
overal ter wereld zijn thee, koffie, bier, wijn en chocolade favoriet, hun gemeenschappelijk kenmerk is dat ze bitter kunnen zijn
bitters in de keuken
in de keuken hebben bittere smaken een belangrijke functie, ze geven karakter en diepgang aan een gerecht, in de juiste hoeveelheid dragen ze bij aan harmonie en evenwicht, denk aan zestes of rasp van citrusschil als grapefruit en sinaasappel, of gepekelde citroen, of cranberry's bij wild en salades met radicchio en frisée
hoe reageert bitter op de andere smaken
bitter zorgt voor
* balans bij zoet, zout en umami
* contrast bij zuur, zoet, umami
* versterking bij zuur, zout en umami
* versterking bij astringentie
bitter
* neutraliseert vet en room
* wordt minder sterk van vet en room
bitters in thee
een vraag die vaak wordt gesteld in mijn theeworkshops is
' waarom smaakt mijn groene thee bitter....? '
de bitters in groene thee worden veroorzaakt door polyfenolen, in thee zitten er zo'n 30.000, ze kunnen een astringent tot wrang mondgevoel geven, de smaak is bitter
het zijn grote moleculen die lastig oplossen in kouder water, door een kortere trektijd in combinatie met minder heet water blijven die in de blaadjes zitten en komen ze niet in je gezette thee terecht
gebruik bij groene thee dus nooit kokend water maar water van 70 - 80 graden
ga daarnaast voor een kwaliteitsthee die naast de bitterstoffen ( tannines) voldoende andere ( zoete ) smaken heeft die zorgen voor een evenwichtige balans
bitters voor de slanke lijn
bitterstoffen remmen de eetlust, door de bittere smaak stromen de spijsverteringssappen sneller en overvloediger, daardoor blijft de honger uit, we voelen ons sneller verzadigd en eten automatisch minder
* bitterstoffen verminderen de trek in eten en de trek in zoet, een zoete smaak geeft ons meer trek, een bittere smaak laat ons pas eten als we echt honger hebben
* bitterstoffen zitten over het algemeen in voedingsstoffen met aanzienlijk minder calorieen dan bv zoetsmakende stoffen
* bitterstoffen verbeteren de spijsvertering
* bitterstoffen versterken het bindweefsel
bitters in producten en ingrediënten
- groenten
artisjok, andijvie, aubergine, groene paprika, waterkers, witlof, olijven, frisée , rucola, binnenste kern van sla, boerenkool, palmkool, radicchio, radijs, spruitjes, bitterkomkommer, antroewa, schorseneer, postelein, Japanse andoorn, aardpeer - fruit
cranberry's, vossenbessen, gepekelde citroen, grapefruit ( bitter-zuur), citrusschil, sinaasappel, mandarijn, grapefruit, limoen, kumquat, pomelo - kruiden en specerijen
gember, salie, oregano, fenegriek, lavendel, hysop, kurkuma, laos, absint, bijvoet, bittersinaasappel, duizendblad, koortsbloem, engelwortel, kalmoes, kardemom, onzelievevrouwendistel, paardenbloem - diversen
thee, espresso, kruidenbitters, hop, pure chocola, cacaoboon, koffieboon, cacaopoeder, amandelessence, bier, bitter lemon, bitterkoekjes, marmelade
bronnen:
* het nieuwe proefboek, Peter Klosse / Angelique Schmeinck *de heilzame kracht van bitterstoffen, Andreas Hammering * International Tea & Coffee academy Zeewolde * de nuchtere neef van wijn, Mariëlla Erkens
*aardpeer recept, Leafs, Carola de Kanter * aardperen, palmkool, People's Farm, Maasbree * gerechten & foto's Aan Tafel met Thee