zwarte thee

Chinezen noemen onze zwarte thee rode thee, hong cha
wat zij doen is de kleur van de thee benoemen in het kopje
wij benoemen de kleur van de blaadjes
de groene blaadjes hebben een zwarte kleur gekregen door oxidatie
zwarte thee is in China gefermenteerde groene thee zoals de pu erh die als infusie heel donker, bijna zwart kleurt

op de foto 3 verschillende zwarte theeën
de Assam Ananda Second Flush en de Earl Grey, beiden uit India en de Jin Xuan Red uit Vietnam, alle drie zijn ze biologisch geteeld
de Assam en Jin Xuan zorgden voor een geslaagde pairing met de huisgemaakte vlaai met krokante korstdeeg en een vulling met pompoen slagroom en kaneel

Assam thee
komt uit Assam India en wordt gemaakt van een sterkere variëteit theeplant, de Camelia Sinensis Assamica, met grotere, stuggere bladeren
deze variëteit is beter bestand tegen de tropische omstandigheden in Assam, met een klimaat waarbij het tijdens de monsoon erg nat is
er valt 250-300 mm regen per dag met vaak een temperatuur van 40 graden
dit tropisch klimaat, in combinatie met de Assam variëteit, zorgt voor de moutige smaak waar de thee om bekend staat
doordat de thee vrijwel op zeeniveau groeit krijgt hij een mooie frisheid en heldere kleur

Jin Xuan Red
de Vietnam Jin Xuan Red thee uit Ban Bo, Tam Duong, Lai Chau groeit op een hoogte van 1200 meter boven de zeespiegel
een volle krachtige zoete thee, geeft een explosie aan smaak met aroma's van fruit en honing, gewoon een hele lekkere zwarte thee

zwarte thee & food
kenmerken van zwarte thee zijn rijke geuren, volle smaken en een oranje tot donker amber bruine kleur
welke zwarte thee je combineert bij je maaltijd is afhankelijk van de ingrediënten in je gerecht en wat je ermee wilt bereiken
ze gaan over het algemeen goed samen met gerechten die vol, romig en rijk van smaak zijn, denk bijvoorbeeld aan gegrild en gemarineerd vlees, aardappelpuree, curries, zoete desserts, crème brûlée, pure chocola

physalis
de vlaai is gedecoreerd met frambozen, poedersuiker en de vrucht physalis
ook wel bekend als Kaapse kruisbes of goudbes
deze zoetzure vrucht zit boordevol kleine zachte eetbare zaadjes
de smaak combineert perfect met chocola maar is ook heerlijk in salades, desserts of ijsjes of bij vlaai en taart

recept Caroline Lebar 'Elke zondag heerlijk taart'


Pin

meer weten over thee of vegetarisch eten of benieuwd naar een workshop?

Neem contact op

Ans Jacobs van Aan Tafel met Thee

over Ans

Mijn hele leven ben ik al dol op groente en sinds een aantal jaren ook op pure losse thee. Thee is voor mij veel meer dan alleen thee, het is een rustmoment, een beleving. Kleur, sfeer, styling, natuur, bloemen en gastvrijheid zijn naast thee en de vegetarische keuken, elementen die terugkomen in mijn proeverijen en workshops.

over mij