pu erh
een postgefermenteerde thee, komt van oorsprong uit Yunnan China, door iemand uit de stad Pu-Erh ontwikkeld
de basis is een groene thee, de 'mao cha', de thee ondergaat een fermentatie proces (beïnvloeding temperatuur, luchtvochtigheid)
bijzonder aan de thee is dat hoe langer hij bewaard blijft hoe kostbaarder hij wordt, er zijn twee varianten
raw pu erh
de groene thee wordt geperst, verpakt en weggelegd voor fermentatie, het proces duurt minimaal 8 jaar en kan oplopen tot 30 jaar, er ontwikkeld zich een unieke smaak en het levert een kostbare thee op
cooked pu erh
fermentatie van de groene thee vindt plaats onder vochtige doeken, door dit proces een aantal weken te herhalen krijg je op een snelle manier een post-gefermenteerde thee
afhankelijk van de manier van verwerken worden ze in verschillende vormen geperst, zoals op bovenstaande foto in een platte ronde koek (cake)
smaak pu erh
bitterheid en wrangheid verdwijnen door de fermentatie, hiervoor in de plaats komt een totaal nieuw aroma, hoe langer de thee bewaard blijft, hoe complexer en zoeter, denk aan mooie aardse aroma's zoals turf, truffel, bosgrond, paddenstoelen, pure chocola