de tea & foodpairing van deze huisgemaakte bergamot koek en de zwarte thee earl grey zorgt voor een ware smaakexplosie van citrus, daarnaast verdwijnt het strakke mondgevoel dat de thee geeft in een filmend mondgevoel, wat sommige gasten aan tafel heel aangenaam vinden
earl grey
earl grey thee is een klassieke zwarte thee, zacht en kruidig en gearomatiseerd met bergamotolie, deze geurige olie geeft de thee een uniek en frisse smaak en aroma, de thee heeft een mooie gouden kleur
de huisgemaakte bergamot koek heeft een shortbread bodem met daar bovenop een curd gemaakt met de bergamot vrucht
bergamot
de citrusvrucht is een kruising tussen een citroen en een zure sinaasappel, ze zijn ronder en iets groter dan een citroen
het vruchtvlees lijkt op het vruchtvlees van een grapefruit en heeft een geurig aroma, het sap is zuur en een beetje bitter
de bergamot komt uit Italië en het seizoen loopt van september tot maart
je kunt ze tot wel 5 weken bewaren in de koelkast
herkomst
het mooie Calabrië is een van de weinige en beste plekken waar de bergamotvrucht groeit, hier vormen de samenstelling van de bodem en het microklimaat de ideale basis om de bergamot te kweken; de dag- en nachttemperatuur verschilt maar een paar graden
Calabrië heeft hierdoor de hoogste en beste opbrengst van bergamotvruchten
bergamotboom
het duurt ongeveer 7 jaar voordat een bergamotboom vruchten geeft, pas na 12-15 jaar geeft de boom een volledige oogst, een goed onderhouden boom geeft ongeveer 300 kilo vruchten, uit de schillen kan daarna ongeveer 300-600 gram olie gewonnen worden
de kwaliteit van de Calabrese bergamotvrucht, en dus ook die van de olie, is ongeëvenaard en superieur
handgeschilderd bord
het handgeschilderde bord nam ik mee uit het Italiaanse en piepkleine dorpje San Leo, dit prachtige plaatsje in de regio Emilia-Romagna prijkt op de lijst van de 'borghi piu belli d'Italia' ; de mooiste dorpjes van Italië