groene thee

op de foto de Bai Mao Hou oftewel White Monkey met groene gekrulde blaadjes en veel witte toppen ( ongeopende theeblaadjes )
geplukt in het Tai Mu gebergte in Fujian China, vernoemd naar de vorm van het theeblad; een apenstaartje
het is een delicate, licht zoete thee met een aroma van hooi

bij groene thee wordt in het theeproces bij de jonge theeblaadjes door het stomen of bakken het enzym polyfenoloxidase ( bruinkleuring ) uitgeschakeld en wordt de oxidatie van de bladeren abrupt gestopt

in China wordt de groene thee meestal in een oven of wok gebakken, in Japan wordt de groene thee gestoomd
het verhitten conserveert de thee, de kleur zorgt voor een vollere smaak en body.

de smaak & aroma's
gewokte groene thee geeft notige, zoete en plantaardige smaken.
gestoomde groene thee zorgt voor meer vegetale, soms hartige smaak zoals spinazie en zeewier

tea & foodpairing
groene thee past o.a. goed bij mild gekruide gerechten, bij lichte kazen, vis, kip, kalkoen en de oosterse keuken

Chinese groene thee combineert goed met gebraden kip of kalkoen en neutraliseert de vettige smaken
Japanse groene thee combineert bijvoorbeeld goed met vis en sushi

beide kun je ook goed inzetten bij een groene salade of een groene soep zoals de zevenblad linzen soep, zie link
alles is afhankelijk van de ingrediƫnten en de bereidingswijze van het gerecht
zoete gerechten combineren vaak minder met groene thee

https://www.aantafelmetthee.nl/theesoorten/zevenblad-soep/


Pin

meer weten over thee of vegetarisch eten of benieuwd naar een workshop?

Neem contact op

Ans Jacobs van Aan Tafel met Thee

over Ans

Mijn hele leven ben ik al dol op groente en sinds een aantal jaren ook op pure losse thee. Thee is voor mij veel meer dan alleen thee, het is een rustmoment, een beleving. Kleur, sfeer, styling, natuur, bloemen en gastvrijheid zijn naast thee en de vegetarische keuken, elementen die terugkomen in mijn proeverijen en workshops.

over mij