op de foto de Bai Mao Hou oftewel White Monkey met groene gekrulde blaadjes en veel witte toppen ( ongeopende theeblaadjes )
geplukt in het Tai Mu gebergte in Fujian China, vernoemd naar de vorm van het theeblad; een apenstaartje
het is een delicate, licht zoete thee met een aroma van hooi
bij groene thee wordt in het theeproces bij de jonge theeblaadjes door het stomen of bakken het enzym polyfenoloxidase ( bruinkleuring ) uitgeschakeld en wordt de oxidatie van de bladeren abrupt gestopt
in China wordt de groene thee meestal in een oven of wok gebakken, in Japan wordt de groene thee gestoomd
het verhitten conserveert de thee, de kleur zorgt voor een vollere smaak en body.
de smaak & aroma's
gewokte groene thee geeft notige, zoete en plantaardige smaken.
gestoomde groene thee zorgt voor meer vegetale, soms hartige smaak zoals spinazie en zeewier
tea & foodpairing
groene thee past o.a. goed bij mild gekruide gerechten, bij lichte kazen, vis, kip, kalkoen en de oosterse keuken
Chinese groene thee combineert goed met gebraden kip of kalkoen en neutraliseert de vettige smaken
Japanse groene thee combineert bijvoorbeeld goed met vis en sushi
beide kun je ook goed inzetten bij een groene salade of een groene soep zoals de zevenblad linzen soep, zie link
alles is afhankelijk van de ingrediƫnten en de bereidingswijze van het gerecht
zoete gerechten combineren vaak minder met groene thee