Zevenblad soep

In de maanden april en mei woekert het onkruid zevenblad er weer op los, ik laat het 'tot op zekere hoogte' gewoon z’n gang gaan want het is heel gezond en culinair inzetbaar, vergelijkbaar met spinazie, al jaren maak ik er pesto van maar deze keer werd het een pittig voedzaam soepje, zelfs de ‘geen-onkruid’ eters gingen om

recept zevenblad linzensoep
Linzen zijn lekker voedzaam en heerlijk in combinatie met zevenblad

  • 200 gram zevenblad, de blaadjes
  • 2 uien
  • 1 theelepel peper, zout naar smaak
  • 2 tenen knoflook
  • 1 liter groentebouillon
  • 250 gram rode linzen
  • 1 theelepel sambal of harissa ( afhankelijk van hoe pittig je het wil)
  • limoensap
  • mascarpone of creme fraiche

Bereidingswijze

Snipper de uitjes en doe dit in de pan en laat even fruiten. Knijp met de knoflookpers de knoflook boven de pan uit en laat dit even kort mee fruiten.  Voeg de bouillon toe aan de ui en knoflook. Roer alles goed door en doe het zevenblad en de linzen erbij, laat dit nog 20 minuten doorkoken. Pureer alles met de staafmixer tot een mooie gladde massa. Voor wat meer frisheid limoensap toevoegen, wil je hem wat romiger voeg dan wat mascarpone of creme fraiche toe of maak een tea & foodpairing met de Japanse groene thee Gyokuro

Tea & foodpairing
Ik proefde 2 verschillende theeën, de Chinese groene thee Long Jing en de Japanse Gyokuro.

Long Jing, ook wel Dragon Well genoemd, is een van de oudste, meest bekende Chinese groene thee die er is, gewokt tot een elegant, plat, langwerpig, jade-groen blad. Hij heeft een zeer aromatisch bedwelmende geur. Traditioneel wordt deze groene thee geserveerd in een longdrink glas en niet gezeefd geserveerd. De theeblaadjes gaan rechtop in het glas staan en ‘dansen’ door het water. De smaak is nootachtig en zoet

Gyokuro Japan, is net zo uniek als zijn naam ‘dauw druppel’.
Het proces bij de Gyokuro verloopt op een speciale manier en anders als bij de Japanse Sencha, dit maakt hem uniek. De theeplant wordt ongeveer drie weken afgedekt voor schaduw te creëren. Hierbij ontwikkelen de verse theebladeren een kenmerkende rijke smaak en zoete geur.
Hij is delicaat maar heeft ook een krachtig aroma. Hij geeft een licht vettig, zoete en umami smaak.

Mijn voornaamste doel was om het enigszins stroeve mondgevoel van de soep wat te verzachten. De Long Jing was niet opgewassen tegen dit uitgesproken soepje, de smaak en de geur van de thee vielen helemaal weg. Met de Gyokuro lukte dit wel. De soep werd ook nog kruidiger en romiger en de smaak en het aroma van de thee gingen niet ten onder

Wil je meer weten over het verschillen tussen Chinese en Japanse groene thee kijk dan op https://www.aantafelmetthee.nl/theesoorten/groene-thee/



Pin

meer weten over thee of vegetarisch eten of benieuwd naar een workshop?

Neem contact op

Ans Jacobs van Aan Tafel met Thee

over Ans

Mijn hele leven ben ik al dol op groente en sinds een aantal jaren ook op pure losse thee. Thee is voor mij veel meer dan alleen thee, het is een rustmoment, een beleving. Kleur, sfeer, styling, natuur, bloemen en gastvrijheid zijn naast thee en de vegetarische keuken, elementen die terugkomen in mijn proeverijen en workshops.

over mij